Elm

18 Avqust

Yaponiyanın Kirin şirkəti istiliyə davamlı şerbetçiotu texnologiyası hazırlayır

Yaponiyanın Kirin Holdinqi istiyə və quraqlığa davamlı pivə mayası hazırlayıb

Finss.az xəbər verir ki, Yapon pivə istehsalı nəhəngi Kirin Holdings Co., yüksək temperatur və quraqlıq şəraitində belə keyfiyyətini itirməyən yeni pivə mayası tingləri hazırlayıb.

Qlobal istiləşmə pivə istehsalını təhlükə altına atır

Ənənəvi olaraq sərin iqlimlərdə yetişdirilən şerbetçiotu, iqlim dəyişikliyinin təsirinə məruz qalıb. Beynəlxalq Hop Yetiştiriciləri Konvensiyasının (IHGC) məlumatına əsasən, 2024-cü ildə qlobal şerbetçiotu istehsalı 2019-cu illə müqayisədə 13% azalaraq 110 min ton təşkil edib.

Nature Communications jurnalında dərc olunan araşdırmada qeyd olunur ki, Almaniya, Çexiya və Sloveniya kimi əsas istehsalçı ölkələrdə 2050-ci ilə qədər maya məhsuldarlığı 18%, acılığı təmin edən alfa turşularının miqdarı isə 31% azalacaq.

Kirin texnologiyası – Sənayeni xilas edə bilərmi?

Asahi-nin yaydığı məlumata görə, Kirin tədqiqatçıları maya tinglərini əvvəlcə 25°C, sonra isə 30°C temperaturda sınaqdan keçiriblər. Nəticələr göstərib ki, bu tinglər həm yüksək temperatura, həm də su çatışmazlığına dözümlüdürlər – onlar 10 gün ərzində suvarılmadan böyüməyə davam ediblər.

Bu texnologiyanın geniş tətbiqi, iqlim dəyişikliyi ilə mübarizə aparan qida və içki sənayesində çevriliş yarada bilər.